Zelf BBQ’en

Zoals jullie al eigenlijk kunnen lezen ga ik bbq’en. Nou denken jullie, dat is toch niet zo bijzonder? Nee dat is het inderdaad niet. Maar ik ga vandaag voor het eerst helemaal alleen en zonder hulp van mijn vriend bbq’en. Denk hierbij aan, het aansteken van de kolen, de temperatuur zelf in de gaten houden, het vlees op de juiste bereiding klaar maken, en niet te missen, zelf lekkere marinade maken. Onderaan lees je hoe ik het heb ervaren om alleen te bbq’en.

Voorbereiding

Voor het voorbereiden van het vlees voor op de bbq heb ik eerst het internet afgezocht naar een lekker recept. Attans, dat hoop ik dat het lekker is. hihi. Daarna kijk je wat je nodig hebt om het vlees te marineren. Omdat het de eerste keer is, wilde ik een makkelijk stukje vlees doen. Dus ik heb gekozen voor een stuk beenham. Ik zal jullie nu even laten weten wat je allemaal nodig heb voor dit recept. Het recept heb ik via BBQ Junkie.

Benodigdheden

 • 600 gram beenham,
 • 1 eetlepel paprikapoeder,
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker,
 • 1 theelepel uienpoeder,
 • 2 eetlepels chilisaus,
 • 1 theelepel knoflookpoeder,
 • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper,
 • 1 theelepel keukenzout,
 • 1 eetlepel 5 spice poeder,
 • 2 eetlepels ketjap manis,
 • 1 eetlepel ketchup,
 • een bbq met deksel,
 • kerntermometer,
 • rookhout.

Bereiding

Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van de beenham. Haal het hiervoor uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier. Controleer het vlees nu ook op kleine loshangende stukjes vlees en snijd deze weg.

Stap 1

Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het 5 spice poeder, het knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer de beenham in met dit mengsel en pak het in met plasticfolie. Leg in de koeling en laat de smaken minimaal een uur intrekken. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.

Stap 2

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. De beenham kan wel wat rooksmaak hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit. Kies wat je hebt staan en voeg het toe.

Haal de beenham nu uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met draad? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!

Stap 3

De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij de BBQ Junkie ongeveer 1 uur en 45 minuten.

Ligt de beenham een uur op de BBQ? Dan is het tijd om hem even in te smeren met een mengsel van chilisaus, ketjap manis en ketchup. Meng de ingrediënten hiervoor in een kommetje door elkaar en smeer de beenham er vervolgens mee in. Herhaal dit ieder kwartier, tot je de kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.

Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten. Zo zullen de sappen in het vlees zich herverdelen en krijg je een sappiger eindresultaat.

Snijd de beenham na 10 minuten in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, eventueel met wat broodjes. Eet smakelijk!

Laten jullie het weten of het gesmaakt heeft?

Vergeten jullie niet om een kijkje te nemen op de site van BBQ Junkie?


Mijn ervaring

1 Ding weet ik zeker wat je moet hebben als je gaat bbq’en met een stuk vlees. GEDULD! Heb je dat niet, ga dan niet beginnen aan een stuk vlees op de bbq te gooien. Maar houd het dan lekker makkelijk. Haha. Verder was het zeer lastig om de juiste temperatuur te behalen. Dit ook omdat low en slow vaak geen hoge temperatuur heeft. Helaas heb ik dan ook de temperatuur niet gehaald. Maar desondanks heb ik wel na 2 uurtje ongeveer een mooie gare beenham op mijn bord liggen! Mijn vriend was er ook nog eens zeer goed over te spreken. Hij had dit niet verwacht dat het zo lekker zou smaken. Dit omdat ik nog nooit alleen achter de bbq heb gedaan. Ja, met kant en klaren op warm vlees soorten. Hahah.

Resultaat na eerste keer BBQen alleen.
Hier zie je een stukje over dat ik de kolen aal het aansteken/warm maken ban.
Hier ligt het vlees op de bbq te roken. 🙂

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*